De PlayStation 4 heeft Sony geen windeieren gelegd; de console is constant uitverkocht en inmiddels zijn er al meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht. Hiermee geeft de PS4 zijn concurrenten, de Xbox One en de Wii U, het nakijken. Kunnen we Sony’s console nu al kronen tot winnaar van de zogenaamde console war, of is dit te voorbarig? In CrewBreak reageert de redactie iedere vrijdag op een stelling, en deze week is dat:

De PlayStation 4 heeft de console war van deze generatie al gewonnen

###

 

Rutger:

ps4 vs xbox oneOneens, daarvoor is het echt nog te vroeg om te oordelen. Hoewel de PS4 voorstaat op gebied van sales voorstaat, hoeft dit niet te betekenen dat die trend zich doorzet in de toekomst. Kijk naar de Xbox 360; dat apparaat was een jaar eerder op de markt dan de PlayStation 3 en heeft een tijd lang voorgestaan qua sales, maar uiteindelijk is de PS3 hem toch ingehaald.

De PS4 belooft veel goeds, maar Sony voelt de hijgende adem van Microsoft in de nek. Microsoft is voornamelijk in de VS heel groot en daar zal het dus een lastige strijd worden. Sony had op de PlayStation 3 duidelijk meer exclusieve games en dat heeft zich uitbetaald, maar dit beleid moet wel voortgezet worden. De voorlopige line-up voor de PS4 is nog niet zo denderend dat Microsoft en Nintendo buitenspel gezet worden. Ik verwacht dat het een nek-aan-nek-race wordt tussen de consoles van Microsoft en Sony, waarbij de PS4 voorlopig een kleine voorsprong heeft. De strijd is nog alles behalve gestreden!

 

Jacko:

ps4Lastig om te zeggen, maar ik denk het stiekem van wel. De PlayStation 4 heeft momenteel wel alles mee, en het lijkt ook dat elke beslissing die Sony maakt, dat dit de juiste beslissing is. Sony heeft zich met de PlayStation 4 volledig gericht op de gamers, en gamers lijken dit te waarderen. Daarom is de PlayStation 4 nu ook al zo enorm veel keer verkocht, en loopt de Xbox One in verkopen erg achter. Daar moet natuurlijk nog wel bij gezegd worden dat de Xbox One in veel landen niet te koop is.

Daarbij is het natuurlijk een soort van ‘kettingreactie’. Wanneer al jouw vrienden een PlayStation 4 hebben, dan wil jij daar natuurlijk ook bij horen. Zo kun je games met elkaar uitwisselen en natuurlijk samen op één systeem gamen. Daarom denk ik dat het voor Microsoft lastig wordt om de achterstand in te halen.

Nogmaals: ik denk dat de PlayStation 4 moeilijk in te halen is, maar ik kan het natuurlijk mis hebben.

 

James:

ps4controller-5Ik vind het persoonlijk veel te vroeg om nu al te zeggen dat de Playstation 4 de ‘console war’ heeft gewonnen. Ok, Playstation heeft al een pak meer exclusives gehad omdat ze de indie-sector geweldig steunen door ze, nu al bijna iedere maand, via PS+ in de spotlight te stellen.

Ook op grafisch vlak lijkt de PS4 een voordeel te hebben tegenover de Xbox One, er zijn verhalen genoeg over ontwikkelaars die moeite hebben om hun games native 1080p/60fps te laten lopen terwijl dit op de PS4 wel lijkt te lukken.

De mensen bij Sony hebben hun job tijdens de periode van aankondiging tot nu geweldig goed gedaan, ze hebben altijd dezelfde boodschap gebracht: “For the players”. Bij Microsoft hebben ze het een pak minder goed gedaan, het hele gedoe rond DRM en het onmogelijk maken om games uit te lenen… Je weet het zelf vast ook nog, daarbovenop kwam dan nog eens de €100 meerprijs omdat Kinect 2 verplicht is en dat niemand dit wilde.

Dus, nu al een winnaar aanduiden zou niet echt zinvol zijn, we zijn nog maar een klein half jaar ver. Eén iets is zeker, met wat we nu al op beide platforms hebben gekregen ziet de toekomst van de gamers, op beide consoles, er veelbelovend uit.

 

Wat vind jij?

Heeft de PlayStation 4 een niet meer in te halen voorsprong, of is de strijd nog lang niet gestreden? We horen het graag van je in de reacties hieronder. Volgende week vrijdag is er weer een nieuwe CrewBreak, tot dan!