Dames en heren, er wordt geschiedenis geschreven. Het avontuur uit onze jeugd wordt herspeeld. Niet meer eenzaam en alleen, maar met duizenden tegelijk. Er wordt gesproken over anarchie en democratie. Er zijn discussies over de ware religie. Dit en veel meer, allemaal door Pokémon. En ik vind het fantastisch.

Twitch plays Pokémon is een sociaal experiment waarin de kijkers op Twitch een commando kunnen invoeren in de chat, wat vervolgens wordt uitgevoerd in Pokémon Red. Wat houdt dit in? Een bijzondere kijkervaring. De hoofdpersoon gaat van links naar rechts, kijkt stiekem nogmaals op zijn Pokédex om vervolgens het Helix fossiel weer te aaien. En laten we niet vergeten dat de chat ongeveer twintig seconde achterloopt op het beeld.

Chaotisch, dat is het zeker en als buitenstaander verwacht je er niets van. Hoe kun je verder komen als iedereen wat anders probeert? Hoe bizar is het dat op het moment van schrijven vijf van de acht badges binnen zijn? Dat door de chaos heen toch een weg gevonden wordt richting het einde. Natuurlijk gaat het langzaam, maar we doen het met zijn allen.

En ondertussen zijn er spelers die een verhaal verzinnen gebaseerd op de willekeurige acties van deze livestream. De simpele keuze in Mount Moon is ondertussen omgedoopt tot een religie. Het vrijlaten van Charmeleon wordt verwijt aan de komst van Eevee in het team.  Wild card Rattata die op de meest onverwachte momenten besluit om een weg terug te graven naar het Pokécenter. En ik geniet.

En verwacht niet dat de beste Pokémon worden gebruikt. Rattata, Farfetch’d, Oddish en Drowsee zijn enkele voorbeelden die je zeker niet snel ziet in een Pokémon speelsessie. En toch is er een synergie in het team. Erg bijzonder om mee te maken.

Hoe mooi is het om wereldwijd met zijn allen dit spel te spelen. Het spel uit onze jeugd. Waar ieder wel een mening over heeft. Waar ieder een eigen strategie in heeft gevonden. Hoe fantastisch is het dat we al zover zijn gekomen, ondanks onze verschillende meningen. Gaan we de Elite Four verslaan? Tijd zal het leren. Tot die tijd blijf ik gewoon genieten.

Kijk met me mee via deze link.