De afgelopen jaren verschijnen er steeds meer HD-remakes. Hierbij worden games van oudere consoles in hogere beeldkwaliteit herbouwd en weer uitgebracht op de nieuwe generatie. De Definitive Editions, zoals onlangs van Tomb Raider, zijn een nieuwe benaming voor het heruitbrengen van games met mooiere graphics (de originele game was immers al HD, dus HD-remake zou niet een toepasselijke benaming zijn). Maar wat voegen deze opgepoetste games nu eigenlijk toe; je speelt toch eigenlijk hetzelfde spel? In CrewBreak reageert de redactie iedere vrijdag op een stelling, en deze week is dat:

HD-remakes en Definitive Editions zijn overbodig

 

Jacko:

fable anniversaryOverbodig wil ik niet zeggen, maar de meerwaarde wordt door veel ontwikkelaars vaak vergeten. Meestal is een HD-remake ook echt een HD-remake, en biedt het voor de rest niks meer; alleen een opgepoetste versie. Ik denk dat ontwikkelaars dit veel interessanter kunnen maken door écht toffe nieuwe content toe te voegen.

Ik betrap mijzelf er op dat ik zelf regelmatig naar een HD-remake of Definitive Edition grijp, simpelweg omdat ik het originele spel toentertijd niet gekocht hebt omdat ik er de tijd niet voor had. Dan is een HD-remake of Definitive Edition erg interessant, omdat je dan eigenlijk een nét iets ‘betere’ game in huis haalt.

Wat ik wel slordig vind is dat de uitgevers er vaak gewoon het volle pond voor vragen, en dat ze vaak voor 60 euro in de winkels liggen. Ik denk dat een HD-remake of Definitive Edition veel meer verkocht zal worden als deze voor 20-30 euro te koop zou zijn. Veel gamers zouden de game dan nog even meepakken omdat ze er toffe herinneringen aan hebben en het wel eens opnieuw willen proberen. Maar voor zestig euro ga je dat niet doen.

 

Jur:

legend of zelda ocarina of time 3dHoewel ik deze stelling zelf aan de crew heb voorgelegd, ben ik het toch oneens met de stelling.

HD-remakes zijn totaal niet overbodig en dienen naast een “trip down memory lane” ook een ander doel: onwijs goede games uit het verleden oppoetsen en aanbieden voor de jeugd van nu. Stel je bijvoorbeeld dit voor: Als kleine junior heb ik zelf nooit vroeger The Legend of Zelda: Ocarine of Time kunnen spelen vanwege het gebrek aan een Nintendo 64 in het Meeuws-huishouden. Toen de remake voor de 3DS werd aangekondigd moest ik deze game dus hebben. Want na zoveel “Dit is de beste game ooit gemaakt”-verhalen vond ik het ook tijd om dit epische stukje videogame cultuur te spelen, en hoe beter dan op Nintendo’s fantastische nieuwe handheld console in 3D?

Alleen al daarom vind ik dat HD-remakes het recht hebben om te bestaan. De nieuwe “Definitive Edition” trend spreekt me dan weer helemaal niet aan, een HD-remake van een game die een jaar geleden uitkwam vind ik dan wel weer overbodig. Maar HD-remakes van oude klassiekers zoals de Metal Gear-games, God of War, Ratchet & Clank, Jak & Daxter etc. zijn wel tof, want kom op, wij willen de volgende generatie(s) van jonge gamertjes geweldige games zoals The Last of Us en GTA V toch ook niet onthouden? Dus hopelijk komen er van deze games over tientallen jaren ook Ultra HD super future-remakes uit, zodat ze onze pareltjes ook kunnen beleven.

 

Rutger:

beyond good & evilHD-remakes en Definitive Editions worden vaak als makkelijk cashen voor ontwikkelaars gezien. Die hoeven enkel in te spelen op het sentiment van de mensen die de originele game al gespeeld hebben en verdienen weer een leuk zakcentje met een vaak nauwelijks veranderd product.

De meerwaarde van de (veelal grafische) verbeteringen in deze opgepoetste games, zijn zeker discutabel. Want zijn de regendruppels die van Lara Croft’s lichaam af druipen echt die veertig euro extra waard?

Toch heb ik wel een aantal HD-remakes aangeschaft. Soms omdat ik de game graag opnieuw wilde beleven, soms meer uit liefde voor de serie, in de hoop dat dit een signaal naar de uitgever zou geven dat we meer van dit soort games willen. Kijk naar Beyond Good & Evil HD; eigenlijk is dit gewoon een port van de PC-versie naar de consoles, maar toch heb ik hem gekocht en er opnieuw van genoten.

Uiteindelijk koop je gewoon dezelfde game voor een ander apparaat, en in die zin zijn het dus inderdaad overbodige producten. Laat je echter je gevoelens voor bepaalde gameseries meetellen, dan weet ik zeker dat iedereen wel een serie kan opnoemen die hij graag in HD zou zien om er nog een keer van te kunnen genieten.

 

Wat vind jij?

Hoe sta jij tegenover HD-remakes en Definitive Editions? We horen het graag van je in de reacties. Volgende week vrijdag is er weer een nieuwe CrewBreak, tot dan!