Iedereen die wel een beetje verstand heeft van de games en personages die Nintendo maakt, is waarschijnlijk een fan van de langlopende Super Smash Bros. serie. Het is onvermijdelijk, want er is gewoon iets cools aan de match ups die je in zo’n game kunt maken. Wil je zien hoe Fox McCloud Mario flink op zijn donder geeft? Of misschien wie er zou winnen als The Villager van Animal Crossing een strijd tot de dood aangaat met Bowser? Niet alleen hiervoor is Smash je serie, maar misschien ook voor het feit dat dit een van de beste series in de geschiedenis van fighting-games is.

super smash bros ike 2

Ik denk dat het wel duidelijk is dat ik een groot fan van de Super Smash serie ben. En dat klopt geheid. Het schijfje van de laatste versie, Brawl, heb ik niet alleen bij vrienden, maar ook in mijn eentje helemaal grijs gedraaid, en ik zal nooit meer vergeten hoe ik en een maat van me de moeilijkheidsgraad van de A.I. op het hoogst zette, en de timer van een match op 90 minuten. Alleen al daarom kan ik niet uitkijken naar de Wii U en 3DS versies van Smash. Want toen ik hoorde dat ik de game op Gamescom bij Nintendo zelf mocht komen spelen, moest ik niet anders dan een sprongetje van geluk maken.

super smash bros captain falcon

Nu hebben jullie natuurlijk twee vragen in jullie hoofden zitten. 1: Is het nog Smash? en 2: Wat zijn de verschillen tussen Wii U en 3DS?
Ik kan volmondig zeggen dat de nieuwe Smash, door en door Smash is. De nieuwe personages zoals Little Mac en Mega Man zijn een echte en volwaardige toevoeging, en hebben allebei hun sterke en zwakke punten. Mega Man kan veel aanvallen vanaf een afstandje doen, terwijl Little Mac het liefst “up close and personal” is. Het gros van de personages die in Brawl zaten, keren weer terug en gelukkig is er niets aan hun oude vertrouwde move-set verandert. De Final Smash keert ook weer terug, en dit komt wel met een paar veranderingen. Personages zoals Link en Samus hebben hun Final Smashes nog, maar die van Luigi is compleet anders. En ik moet het in deze preview gezegd hebben, Mega Man heeft de beste Final Smash ooit.

Alle Mega Man's (Mega Men?) komen samen in een visueel spektakel!

Alle Mega Mans (Mega Men?) komen samen in een visueel spektakel!

Dan, de verschillen tussen de twee versies. Ik kan met een oprecht gevoel van geluk zeggen dat de verschillen tussen de 3DS en Wii U versies alleen cosmetisch zijn, en er zijn bepaalde stages die de ene versie niet heeft (fan favoriet Battlefield keert terug voor alle versies, maar de 3DS game krijgt bijvoorbeeld een stage van Spirit Tracks en Tomodachi Life). De Wii U versie ziet er werkelijk prachtig uit terwijl de 3DS versie alles uit de handheld haalt. De 3DS game is natuurlijk niet zo gedetailleerd als de Wii U game, maar ziet er nog steeds uit als Smash. Maar hier houden de verschillen ook op, de personages die Wii U heeft, zitten ook in alle glorie op je 3DS en andersom. Als je een versie moet kiezen, ga dan voor de Wii U versie, want niet alleen is Smash een genot om te spelen op een grote TV, maar de Gamecube controller doet wonderen en is echt een controller die perfect is voor Smash.

Het aantal third-party personages mag ook niet ontbreken!

Het aantal third-party personages mag ook niet ontbreken!

Super Smash komt tot zijn recht op de Wii U en gelukkig ook de 3DS (die een exclusieve mode bevat die niet speelbaar was op Gamescom). Het is wel jammer dat Nintendo niet aan het fenomeen genaamd “Cross Buy” doet, want mensen die op de trein willen Smashen, maar ook thuis met vrienden, moeten de game helaas twee keer kopen, maar voor zover ik de game al heb gespeeld, is dat het helemaal waard!

mii super smash bros