Na al het najaarsgeweld voor de Wii U, met grote titels als Mario Kart 8 en Super Smash Bros, is er in januari 2015 weer ruimte voor iets kleinere games. Captain Toad: Treasure Tracker komt dan uit en is in veel opzichten klein maar fijn, zo mocht ik concluderen na een speelsessie op de Gamescom.

Ik kreeg drie levels voorgeschoteld waarin het de bedoeling was om Captain Toad naar de ster aan het einde van het level te leiden. Dit gaat echter niet zonder eerst de nodige gevaren te trotseren. Instortende bruggen, snelle mijnkarretjes en vuurspuwende draken versperren Toad de weg en aangezien onze avonturier niet de mogelijkheid heeft om te springen of slaan, dien je slim om te gaan met je omgeving en vooral goed je acties te timen.

captain toad treasure tracker 5 captain toad treasure tracker 1

Echte breinbrekers ben ik niet tegengekomen, het is vaak meer een kwestie van goed rondkijken om zo de ruimtelijke puzzels en hindernisbanen door te komen. De levels zijn namelijk compact en vaak kubusvormig, en door de rechterthumbstick of de GamePad te draaien, kan je de hele omgeving ronddraaien. Een oplettend oog vindt veel collectables die verborgen zijn in de hoeken en gaten, en het bestuderen vanuit verschillende standpunten loont dus echt. Het is erg leuk en verrassend om alle geheimen van de vernuftig ontworpen levels te ontdekken.

Toch bevat de game de nodige afwisseling. Zo klom Toad in het tweede level dat ik speelde in een mijnkarretje, waarbij het vervolgens mijn taak was om vanuit het rijdende karretje knollen te gooien op voorwerpen die langs het spoor stonden. Dit speelde als een on-rail shooter en hoewel het weinig diepgang had, hield het wel de sleur uit de game.

captain toad treasure tracker 2

Ieder level was in minder dan vijf minuten uit te spelen en zo bleef het tempo lekker hoog in de gameplay demo. Ik kan me voorstellen dat Captain Toad hierdoor de perfecte game wordt voor tussendoor; even snel een paar levels spelen en vervolgens iets te lang doorgaan. Op het scherm van de GamePad werd hetzelfde getoond als op het tv-scherm, en op het kleinere controllerscherm kwam de game nog veel beter tot zijn recht. Sowieso ziet de game er dankzij zijn aandoenlijke uiterlijk en vrolijke kleuren erg prettig uit, zoals we gewend zijn van Nintendo.

Captain Toad is niet voor iedereen weggelegd; de game barst immers niet van het spektakel en hoewel het wel wat inzicht en timing vereist, is het ook niet diepgaand. Desondanks is mij een goed gevoel bijgebleven na de speelsessie en ik had nog wel even door kunnen gaan. Captain Toad: Treasure Tracker kan zich qua formaat niet meten met de grote jongens als Super Smash Bros, maar belooft een solide prestatie af te leveren voor wat het is.

captain toad treasure tracker 4 captain toad treasure tracker 6