De afgelopen dagen waren er veel geruchten over de Xbox One. Eén daarvan was erg opmerkelijk: Microsoft zou met een witte Xbox One komen die geen discs kan afspelen. Natuurlijk is er nog niets bevestigd door Microsoft, maar het zou geen vreemde ontwikkeling zijn; kijk eens hoe snel PC-games van fysiek naar digitaal zijn overgeschakeld. In CrewBreak reageert de redactie iedere vrijdag op een stelling, en deze week is dat:

De volgende generatie consoles zal geen discs meer kunnen afspelen

 

Jacko:

App Store

Interessante stelling! Ik vind het lastig om te zeggen, omdat je het natuurlijk nooit zeker weet, maar mijn gevoel zegt dat de volgende generatie consoles geen discs meer zullen afspelen. Laten we zeggen dat de huidige generatie zo’n 7-10 jaar mee gaat. Dan is het dus (ongeveer) 2022. Hoeveel kan er gebeuren in deze jaren? En dan vooral op technologisch gebied!**

Als je kijkt hoe groot direct downloaden de afgelopen jaren is geworden (dankzij de App Store) lijkt het mij niet gek dat dit wordt doorgezet. Voor uitgevers is het veel goedkoper, en voor consumenten is het ook veel makkelijker; ze kunnen direct hun game kopen en hoeven niet eerst naar de winkels toe of in de rij te staan. De komende jaren wordt de digitale infrastructuur vast nog wel een hoop verbeterd, waardoor er ook geen lange ‘digitale wachtrijen’ meer hoeven te zijn, waardoor games zonder vertraging kunnen worden gedownload. Het is dus goedkoper, sneller én effectiever.

Het enige nadeel wat ik kan bedenken is dat de games niet meer fysiek in bezit zijn, en games eigenlijk niet meer tweedehands kunnen worden doorverkocht. Ik weet alleen niet of dat genoeg reden is voor uitgevers om fysieke games te blijven maken en voor ‘console-makers’ om consoles met disclezer te voorzien.

 

####

Rutger:

KoffieLastig, het blijft natuurlijk koffiedik kijken. Voor producenten is het vanwege het hogere winstmarge wel voordeliger om hun games online te verkopen. Of alle consumenten zo makkelijk de overstap maken naar het digitale platform valt nog te bezien, aangezien het om een heel ander apparaat gaat dan bijvoorbeeld een iPhone met zijn App Store.

Het is nog maar de vraag of de techniek er tegen die tijd wel klaar voor is. Voldoende opslagcapaciteit, overal razendsnel internet, zo klein mogelijke downloadbestanden; ik zie het over zeven jaar nog niet de standaard zijn. Het streamen van games en de mogelijkheid te spelen terwijl je downloadt zouden hiervoor wel een oplossing bieden en moeten daarom zeker in de gaten gehouden worden.

Als Microsoft, Sony en Nintendo een download-only console succesvol willen maken, dan zullen ze elkaar nodig hebben. Want als jouw console de enige is die geen discs kan lezen, dan heb je een nadeel ten opzichte van de rest.

Ik verwacht wel dat download-only consoles in het verschiet liggen, waarbij Microsoft en Sony aftrappen en Nintendo er een generatie later mee komt. Wanneer deze omslag zal plaatsvinden, durf ik nog niet te zeggen, maar ik verwacht dat we over zeven jaar nog net niet zo ver zullen zijn. Ik stel het nog één generatie uit; de volgende generatie consoles zal de laatste zijn met fysieke games.

 

Erik:

Steam

Wanneer is de laatste keer geweest dat jij een disc geplaatst hebt in je computer? Voor mij is het bijzonder lang geleden. En dat komt alleen maar doordat de digitale distributieplatformen op de computer steeds volwassener worden. Dus deze stelling is zeker mogelijk, mits de platformen volwassen gaan worden. En dan heb ik het over prijs, beschikbaarheid en het liefst ook concurrentie op het platform.

Je ziet het nu al langzaam gebeuren op de Playstation, die naast een eigen store ook een concurrent in Amazon heeft. Maar we zijn er nog lange niet. Het is nog geen Steam.

Laten we niet vergeten dat de vorige generatie pas het begin was van consoles die een online connectie kregen en een storefront konden bezoeken. Deze generatie moet dat gaan groeien. Pas als dit gaat groeien qua prijs en beschikbaarheid zal de consument er naar kijken. Goede infrastructuur is daar natuurlijk ook belangrijk. De kleine stapjes worden nu gezet. Nu maar eens kijken wat de aankomende jaren gaan brengen.

 

Wat denk jij, heeft de volgende generatie consoles nog een disclezer of worden het download-only apparaten? We horen het graag van je in de reacties. Volgende week vrijdag is er weer een nieuwe CrewBreak, tot dan!