Het belangrijkste gamesfestival van de wereld, de Electronic Entertainment Expo, staat weer voor de deur. Aanstaande maandag zal het startschot worden gegeven en worden we weer beladen onder een stortvloed aan nieuwe informatie en beeldmateriaal. Maar uit bepaalde hoeken hoor je toch negatieve geluiden over de beurs. In CrewBreak reageert de redactie iedere vrijdag op een stelling, en deze week behandelen we de vraag:

Is de E3 nog wel van deze tijd?

 

Jacko:

Van deze tijd nog wel, maar of het over tien jaar nog zo groot is betwijfel ik. Ik denk dat uitgevers steeds meer naar een soort van eigen evenement gaan, en daar hun nieuwste games/hardware aankondigen. Eigenlijk een soort van wat Nintendo nu doet. Daarnaast worden er ook telkens meer pre-E3 aankondigingen gedaan en ik verwacht dat uitgevers dit steeds meer gaan doen. Simpelweg omdat er op een E3 zoveel wordt aangekondigd, dat de kans bestaat dat games als het ware ondergesneeuwd worden.

Natuurlijk is het wel belangrijk voor uitgevers om zich te laten zien op grote beurzen, maar ik denk dat de focus steeds meer uit zal gaan naar aparte game/hardware aankondigingen.

 

Ralph:

mortal kombat x 10 trailerPersoonlijk denk ik dat de E3 nooit meer terug zal keren naar de glorieuze dagen van weleer en ik denk dat met name kleine ontwikkelaars en uitgevers de beurs zullen gaan ontwijken. Je ziet dit al een beetje aankomen door de aankondigen van Homefront 2 en Mortal Kombat X vlak voor de E3. Waarom zou je als kleinere uitgever of ontwikkelaar je game aankondigen op de E3, als je daar wordt overspoeld met andere grote(re) titels?

En daar zit voornamelijk de crux bij de E3, aangezien het puur een beurs is voor journalisten en daarmee ook een beurs voor aankondigingen. Een beurs als de Gamescom is daar niet afhankelijk van, omdat die voornamelijk draait om het spelen van de eerder aangekondigde games; niet alleen voor journalisten, maar ook voor het gewone publiek. En de E3 is allang niet meer de enige grote gamesbeurs, maar wel de enige die echt vast blijft houden aan het principe van ‘alleen journalisten’. Ik denk daarom dat de publiekelijke beursen zoals de Gamescom en PAX zullen groeien en dat de E3 telkens minder belangrijk wordt.

 

Rutger:

sony_e3-2013Als we Sony en Microsoft moeten geloven, zeker weten. De twee giganten onthulden vorig jaar nog hun nieuwste consoles op de E3 en dit jaar wordt er telkens weer gehint naar de beurs. Daar gaat het allemaal gebeuren, daar gaan we nieuwe games te zien krijgen en worden eerder aangekondigde titels uitgebreid met nieuw beeldmateriaal.

Maar buiten de grote jongens lijkt het echter niet zo’n populair evenement te zijn. Het is niet toegankelijk voor publiek en doordat de grote producenten constant in de spotlight staan, is er weinig ruimte voor kleinere (indie) ontwikkelaars en uitgevers. Dit zal de komende jaren, gezien de opkomst van de indie scene, een steeds groter probleem worden. De E3 blijft een belangrijke gamebeurs, maar er moet wel iets veranderen wil het nog aansprekend zijn voor de gamer die verder kijkt dan de triple A-spellen.

 

Erik:

champagneElk jaar weer merk je dat veel developers en publishers toch al hun games aankondigen voordat de E3 al begonnen is. Het is ook al jaren de traditie dat de grote drie een persconferentie houden op de vooravond voor de E3. Dus is de E3 niet gewoon een vast moment om games aan te kondigen en heb je überhaupt wel deze beurs nodig? Is het niet meer een soort feestdag om het nieuwe jaar van games in te luiden. Fiscale jaar is gesloten, nieuwe is begonnen. Dus laten we met zijn allen onze games aankondigen. Ik ben bang dat de E3 daar puur een soort moment voor is geworden vanwege het moment. En dat maakt de E3 inwisselbaar voor een ander evenement.

Althans dat zeggen wij buitenstaanders. Het is natuurlijk aan de andere kant ook een perfect netwerk moment voor alle bedrijven. Dus misschien is het toch nog van belang?

 

Wat vind jij?

Gaat de E3 nog heel lang mee, of moet de beurs snel iets veranderen om nog bij de tijd te blijven? We horen het graag van je in de reacties. Volgende week vrijdag is er weer een nieuwe CrewBreak, tot dan!