Het is vandaag 6 juni en dat betekent dat Tetris maar liefst 30 jaar geleden is bedacht door Alexey Pajitnov. Vraag een willekeurig persoon op straat of hij Tetris kent en de kans is groot dat er wordt geantwoord met een Tetris-deuntje. De reden hierachter is simpel, het is één van de meest gespeelde games en misschien wel de game met de hoogste replay value. Reden genoeg voor een kort geschiedenislesje van Tetris.

Sinds de geboorte van de jarige job is iedereen weg van het heerlijk simplistische spel. Het idee erachter is simpel en alom bekend, vul een rechthoek met verschillend gevormde figuurtjes. Al deze figuurtjes bestaan uit vier blokjes. Krijg je het voor elkaar om een rij geheel te vullen, dan verdwijnt die en krijg je er punten voor terug. Raakt het gehele vlak vol, dan ben je game over.

Een korte geschiedenisles Tetris

6 juni 1984 kwam Tetris voor het eerst op de markt. Vijf jaar later, in 1989, werd Tetris door de Sovjetoverheid verkocht aan Atari en Nintendo. Dit kwam door het strenge Sovjetregime, alle inkomsten van Tetris gingen regelrecht naar de staatskas. Pajitnov heeft uiteindelijk na de val van de Sovjet unie zijn eigen bedrijf opgericht (TTC, The Tetris Company) om er nog wat aan te kunnen verdienen. Vanaf dat moment kwamen er aan de lopende band nieuwe Tetris games. De meest bekende is zonder twijfel de Gameboy-versie. Zelf kan ik het nog goed herinneren dat ik tijdens de zomervakanties urenlang Tetris speelde op de achterbank onderweg naar Spanje. Tetris verveelt namelijk nooit, dat is ook de kracht van het spel.

In 1989 begon het echte werk toen Nintendo het idee van Alexey Pajitnov aan het grote publiek mocht tonen. Tetris voor de Gameboy werd razend populair, zelfs zo populair dat er een ware bundel uitkwam met de magische combinatie Gameboy en Tetris. Het was een regelrecht succes. Een paar jaar later volgde ook Tengen (Atari’s console afdeling) er verscheen een NES-versie op de markt. Er was echter éen probleempje: Tengen bracht Tetris op de markt zonder vergunning. Na de nodige rechtzaken kreeg Nintendo uiteindelijk de rechten om Tetris uit te brengen voor de console. En bleef Atari achter met de rechten voor de Acarde-versie.

Tetris

Tot op de dag van vandaag is Tetris het grootste succes van Nintendo en natuurlijk de Gameboy zelf. 30 jaar en meer dan 35 miljoen Gameboy exemplaren later is de formule namelijk nog niet uitgewerkt. Tetris wordt op iedere console en handheld die Nintendo op de markt brengt opnieuw uitgebracht. Zo is Tetris nu ook in een 3D-sausje te spelen op de Nintendo 3DS. Het wachten is nu op een Wii U-variant die er ongetwijfeld zal komen.

Of je nu gamer bent of niet, iedereen heeft wel eens Tetris gespeeld. Wat zijn jullie mooiste herinneringen aan Tetris, heeft het spel in jullie hart een speciaal plaatsje veroverd? Laat het ons weten onderin de comments.