Tegenwoordig draaien games meer om online spelen dan ooit tevoren. Op de consoles moeten spelers betalen om online te mogen gamen met PS Plus en Xbox Live Gold. Op PC is online spelen via netwerken als Steam en Origin echter gratis. Is het onterecht dat consolespelers geld moeten neerleggen voor deze functies? In CrewBreak reageert de redactie iedere vrijdag op een stelling, en deze week is dat:

Online gamen hoort altijd gratis te zijn

 

Erik:

48741-bezig-the-elder-scrolls-onlineHet grootste probleem van het Xbox live Gold en Playstation Plus systeem is dat het nu als een soort blokkade werkt. Vooral bij MMO games. Geld betalen om op het netwerk te mogen inloggen waar je een game gaat spelen waar je ook al maandelijks voor betaald. Beetje krom.

Het is daarom ook goed om te zien dat Microsoft eindelijk videodiensten als Hulu en Netflix wel toegangelijk gaat maken voor niet Gold abonnees, maar hadden ze dat niet een generatie eerder moeten doen?

Ach, bij Nintendo is het nog gewoon gratis. Dus binnenkort maar weer eens Mario Kart Wii online spelen. Of hadden ze dat al offline gehaald? Shit…

 

James:

playstation-plusIk ga hier nu niet over klagen, voor €5 per maand kan ik online gamen met PS Plus, ik krijg er ook iedere maand toegang tot gratis games en enkele leuke functies zoals cloudsaves en auto-updates.

Moest het op PS4 niet verplicht zijn om online te gamen had ik het ook niet aangeschaft, maar nu ik het heb spaar ik eigenlijk veel uit op games. Je krijgt je geld eigenlijk dubbel terug in de vorm van de Instant Game Collection.

Al bij al ben ik wel van mening dat als je een MMO wil spelen dat die niet achter een pay-wall mag zitten, je betaalt meestal dan al een abonnement aan de uitgever.

 

Rutger:

SteamIk weet eigenlijk niet zo goed wat ik hiervan moet vinden. De ontwikkelaars en platformeigenaren zijn de gamers  in principe niets verplicht; ze mogen voor hun dienst de prijs vragen die ze willen. Het is echter de vraag of de consument hierin meegaat. Zeker aangezien gratis online PC-gaming door online netwerken als Steam steeds gebruiksvriendelijker is geworden, zal de consument niet snel meer te porren zijn om te betalen voor enkel online gamen op een console.

Nu krijg je bij diensten als PS Plus en Xbox Live Gold maandelijks games, dus die services hebben ineens een grote meerwaarde voor relatief weinig geld. Ik denk dan ook dat we door dit soort abonnementen al geen eerlijke vergelijking meer kunnen maken met enkel online gamen, gezien dat onderdeel is van het grotere pakket. Zelfs als je niet wilt profiteren van die PS Plus-games en je net als op je PS3 gewoon gratis online wilt spelen, moet je op de PS4 geld neerleggen. Het wordt allemaal bigger; of het ook better is, laat ik in het midden.

 

Wat vind jij?

Dient online gamen op de consoles gratis te zijn, of vind je het geen probleem om ervoor te betalen? We horen het graag van je in de reacties. Volgende week vrijdag is er weer een nieuwe CrewBreak, tot dan!