Wij gamers weten waarom het spelen van videogames zo tof is. Helaas begrijpt niet iedereen onze hobby en wordt er soms lacherig over gedaan op grond van allerlei vooroordelen. Sommige mensen proberen je zelfs ervan te overtuigen dat gamen slecht voor je is! Hieronder enkele verwijten die jij waarschijnlijk maar al te vaak hebt moeten aanhoren.

 

“Je krijgt er vierkante ogen van”

Deze ken je vast nog wel van toen je klein was. Je ouders vertelden je het fabeltje dat je vierkante ogen zou krijgen als je te lang achter de console, computer of tv zat. Dat je ouders zelf de halve avond aan de buis gekluisterd zaten voor journaals en spelshows en zij desondanks geen vierkante ogen hadden, maakte dit verzinseltje niet geloofwaardiger. Zelfs als naïef kind trapte je hier niet in!

legend of zelda skyward sword link heavy breathing

####

“Games maken je agressief”

Hoewel diverse onderzoeken al aangetoond hebben dat games niet ten grondslag liggen aan agressiviteit of geweld, wordt het door bepaalde media nog vaak aangevoerd als reden voor een tragische gebeurtenis. High school shootings en andere misdaden worden geregeld aan games of alternatieve muziek gekoppeld, terwijl er helemaal geen verband hoeft te zijn tussen die twee. Voor sommige mensen zijn games juist een middel om van frustratie of agressie af te komen. Waar een ander een yogacursus zou volgen, knallen wij gewoon wat virtuele vijanden af. Niets mis mee!

“Gamers zijn verslaafde nerds”

Een uitstervend (maar nog steeds aanwezig) vooroordeel over gamers is dat het zweterige nerds zijn met jampotglazen, puisten, overgewicht en een muisarm. Maar wist je dat beroemde mensen als Snoop Dogg, Daniel Craig en Mila Kunis ook gamers zijn? Zelfs Barack Obama speelt Titanfall, zoals je in deze video hieronder kan zien!… Ok, de video mag dan nep zijn, maar desondanks is tegenwoordig vrijwel iedereen een gamer en slaan dergelijke negatieve vooroordelen dan ook nergens op.

 

“Gamen is ongezond”

Zoals met wel meer bezigheden het geval is; doe het met mate, dan kan het geen kwaad. Toch wordt gamen nog wel eens als een ongezonde hobby gezien omdat je alleen maar binnen zit en te weinig zou bewegen. Maar bij het gamen train je juist je reactievermogen en je duimspieren! Eigenlijk is een uurtje gamen dus gezonder dan tv kijken of een boek lezen. Dat wil echter niet zeggen dat naar buiten gaan vervelend is; het kan best leuk zijn (als je maar je handheld bij je hebt)!

“Gamers hebben geen sociale vaardigheden”

Ten slotte een vooroordeel over dat gamers weinig vrienden hebben en lastig contact leggen. Maar dit is vaak niet het geval. Gamers komen juist vaak in aanraking met mensen uit andere landen en culturen via de voice chat in een spel, en zullen hierdoor misschien wel meer sociale skills vergaren dan anderen. Communication increased to level 42!

mass effect well bang ok