Als ik zeg dat de Wii U niet het succes is waar Nintendo op gehoopt had, druk ik me erg voorzichtig uit. In realiteit is het een flop die de Japanse gamesfabrikant tot wanhoop drijft. Vanuit verschillende hoeken wordt al geroepen dat ze maar snel een nieuwe console moeten uitbrengen en de Wii U moeten dumpen. Maar is dit wel verstandig? We bekijken waarom het wel en niet slim zou zijn om te stoppen met de Wii U.

Wel:

  1. De Wii U is beladen onder de negatieve publiciteit. Naast de domme marketing van Nintendo (bijvoorbeeld met de naamkeuze) heeft het publiek hier ook een groot aandeel in. De Wii U is de PS Vita onder de consoles; alle negatieve publiciteit rondom het apparaat, zowel door consumenten als media, heeft de Wii U in een kwaad daglicht gezet. Het is een bijna onmogelijke taak om dit nog om te keren.
  2. Door de teleurstellende verkoopresultaten hebben belangrijke publishers de Wii U als een baksteen laten vallen. De Wii U draait dus vrijwel volledig op de games uit Nintendo’s eigen stal, waardoor het gamesaanbod erg beperkt is geworden.
  3. Het toekomstbeeld van de Wii U is erg slecht. Door de dramatische verkoopresultaten en de eerder genoemde negativiteit, wordt de console niet aantrekkelijk. Nintendo kan veel geld spenderen aan het in leven houden van de console, maar dit zal zich nooit uitbetalen. Dit geld kan beter aan een nieuwe console besteed worden die wel een hit wordt.

wii umario kart 8 wario

Niet:

  1. Als Nintendo de Wii U zou laten vallen, is dit een enorme klap in het gezicht van hun trouwe fans die de console wel gekocht hebben. De reeds zes miljoen eigenaren worden dan aan hun lot overgelaten. Dit zou desastreus zijn voor het consumentenvertrouwen in Nintendo. Wie weet laten ze de opvolger ook wel binnen korte tijd stikken, dus kopen nog minder mensen de nieuwe console.
  2. Ondanks het klagen over de kleine hoeveelheid games voor de Wii U, zijn de beschikbare titels wel van hoge kwaliteit. Denk aan Pikmin 3 of Super Mario 3D World, maar ook aan system sellers als Mario Kart 8 en Super Smash Bros., die binnenkort uitkomen. Hoe meer toffe en unieke games Nintendo voor de console maakt, hoe meer mensen er een zullen kopen. Bij de 3DS werkte het, dus het zou ook wel eens het gouden ei van de Wii U kunnen worden.
  3. De potentie van het GamePad is nog niet volledig benut. Zombi U is tot nu toe de enige titel die er echt gebruik van maakte op een manier die meerwaarde bood, maar bij sommige games uit Nintendo’s eigen stal staat het scherm zelfs op zwart, wat een gemiste kans is. Natuurlijk moet het geen gimmick worden, maar het tablet biedt zeker unieke mogelijkheden die in toekomstige games beter benut kunnen worden.

Het laten vallen van de Wii U zou zijn voor- en nadelen hebben, waardoor beide opties niet zonder twijfel aan te raden zijn. De druk op Iwata wordt steeds hoger en zal hij zich als president van Nintendo moeten bewijzen door snel actie te ondernemen. Welke richting gekozen wordt, zal uit het beleid van de komende jaren blijken. Hoe dan ook, het is tijd voor actie. Blaas ons omver, Nintendo!