Het is vandaag Vaderdag! Een dag waarop stropdassen als warme broodjes over de toonbank gaan en kinderen acute paniekaanvallen krijgen omdat ze vergaten een cadeautje te kopen. Een dag om je vader de waardering te geven die hij verdient. Maar niet alleen jouw pa is awesome, ook de dads uit de gameswereld staan hun mannetje. Hieronder onze top vijf, in willekeurige volgorde.

1. Joel – The Last of Us

joel last of usThe Last of Us is één van de beste en meest meeslepende games die ik gespeeld heb, en dat kwam vooral door de band tussen Joel en Ellie. Hoewel Ellie niet Joel’s kind is, groeit hun band sterker en gaan ze steeds meer om elkaar geven. Joel is een zorgzaam en beschermend vaderfiguur en verdient hiervoor, zeker gezien de omstandigheden waarin hij en Ellie leven, een flink ontbijtje op bed.

#####

 

1. Kratos – God of War

godofwar31

Deze woeste Griek slachtte zijn vrouw en kind af nadat hij zijn ziel aan de goden had verkocht… Dat klinkt inderdaad niet bepaald als de ideale vader. Daar staat tegenover dat hij al zes games lang de gevaarlijkste avonturen onderneemt om zijn familie weer terug te krijgen en wraak te nemen op de goden. Dat maakt het wel weer goed… Een beetje… Toch?

#####

 

3. Bowser – Super Mario Bros

bowserBowser is de droomvader van ieder kind. Hij laat zijn kroost doen wat ze willen, geeft ze luxe kastelen op exotische locaties en neemt ze geregeld mee om te karten. Of deze opvoeding pedagogisch verantwoord is, betwijfelen we een beetje, maar voor een alleenstaande vader met meer kids dan je op een hand kan tellen, doet hij het lang niet slecht.

#####

 

4. Big Daddy – BioShock

bioshockGroot, gewapend en levensgevaarlijk; niet bepaald het beeld dat je krijgt bij het woord “zorgzaam”. Toch doet de Big Daddy uit BioShock er alles aan om de Little Sisters te beschermen. Zijn afschrikwekkende uiterlijk doet niet af aan zijn goede bedoelingen, en hoewel hij nu niet de meest diplomatieke persoon is, heeft hij een hartje van goud.

#####

 

5. Adam Fenix – Gears of War

adam fenixMarcus Fenix belandde in de bak nadat hij de orders van de legerleiding niet gehoorzaamde en zijn vader Adam probeerde te redden van een Locust-aanval. Zijn pa werd dood verondersteld, maar bleek jaren later op een geheim eiland van de regering te werken aan het middel om de Locust uit te roeien. Hoewel de relatie tussen Marcus en zijn vader – een workaholic extraordinaire – altijd al enigszins problematisch verliep, heeft Marcus er toch alles voor over om hem te redden.

#####

 

BONUS: Je vader – Pokémon

pokemon red houseTer afsluiting nog een van de meest waardeloze vaders uit de wereld van games. De vader van de hoofdpersoon uit Pokémon heeft namelijk zijn vrouw en kind in de steek gelaten en nooit meer wat van zich laten weten. De appel valt helaas niet ver van de boom; zijn zoon vertrekt namelijk ook al snel van huis en heeft enkel nog contact met zijn moeder als hij een portie schone onderbroeken nodig heeft.