Of ik even een lijstje wilde maken met mijn beste games van de afgelopen generatie… Dat klinkt wat makkelijker dan dat het daadwerkelijk is. Afijn, als Rutger iets vraagt, doe je het natuurlijk ook en zo kwam ik met mijn top 10 van beste games van de afgelopen generatie. Waarschijnlijk zal jij het een enorm vreemde lijst vinden, maar dat geeft het. Ik ben waarschijnlijk ook niet zo’n die-hard gamer als jij bent. Voor mij gaat het er puur om dat ik plezier beleef aan een game, en dat heb ik gedaan met de onderstaande games; en niet zo’n beetje ook! Laten we beginnen…

1: Gears of War (Xbox 360)
Voor mij echt de absolute topper van de ‘vorige’ generatie consoles; Gears of War. Hoeveel uur ik deze toffe game gespeeld heb weet ik niet precies, maar dat ik er s’nachts vaak over gedroomd heb weet ik wel. Alleen de singleplayer op co-op spelen zorgde voor een geweldige ervaring en ook de online multiplayer was echt fantastisch. De prachtige graphics en de geweldige gameplay hebben er voor gezorgd dat ik deze game helemaal grijs heb gespeeld.

2: Perfect Dark Zero (ja echt, deze game kapot gespeeld) (Xbox 360)
Veel mensen zullen het ongetwijfeld oneens met me zijn. Het klinkt dan ook een beetje gek; een vrij matige game die op de tweede plaats staat. Ja, ik weet het. En toch doe ik het. Ik kan je namelijk niet vertellen hoeveel plezier ik aan deze game heb beleefd. Perfect Dark Zero was voor mij de eerste ‘next-gen’ game die ik gespeeld had. Ik kocht de game namelijk samen met de Xbox 360 en ik ging meteen online. Wat heb ik deze game veel gespeeld zeg, en wat heb ik een toffe momenten beleefd. Het is dat de singleplayer niet zo vet was, anders had ik Perfect Dark Zero op de eerste plek gezet.

3: The Elder Scroll: Skyrim (PlayStation 3)
Een game die het op alle fronten verdientom in deze lijst te staan is natuurlijk wel The Elder Scroll: Skyrim. Een geweldige RPG die me heel wat uurtjes zoet heeft weten te houden. Ik werd echt als het ware in de game getrokken en wanneer ik in de wondere wereld van Skyrim was, kwam ik er ook niet meer zo makkelijk uit. De verhaallijnen waren zo goed in elkaar gezet dat je alles wilde meemaken. De gamepla elementen (vechten tegen een draak!) en de dikke graphics maken van deze game mijn nummer 3 van de beste games van de afgelopen generatie.

4: New Super Mario Bros. (Wii)
Mensen die mij goed kennen weten dat ik van kinds af aan al een grote Mario fan was (wie niet?). Het is dan ook niet voor niks dat ik een Wii speciaal gekocht heb voor New Super Mario Bros. De typische platformer heeft bij mij voor enorm veel plezier gezorgd en staat dus ook op de nummer 4. Vooral samen met vrienden zorgde dit voor enorm veel lachmomenten en dat is natuurlijk niet voor niks ook. De levels zitten zo slim in elkaar dat je gewoon door wilt blijven spelen.

5: Rock Band (PlayStation 3)
Kennen we de ‘**muziekrevolutie’ nog aan het begin van de afgelopen generatie? Guitar Hero en Rock Band verschenen en iedereen was er vol lof over. Totdat we natuurlijk wel verzadigd waren, en daarna hield het ook op. Desondanks heb ik echt enorm genoten van Rock Band en speel ik af en toe nog wel eens een potje drum of gitaar op Rock Band. Het feit dat Rock Band eigenlijk de eerste game was waarmee je echt als een band kon spelen, zorgt er voor dat de game op de vijfde plaats staat.

6: Halo 3 (Xbox 360)
Zowel op singleplayer- als multiplayergebied zorgde Halo 3 voor veel toffe momenten. Het is dan ook niet voor niks dat ik Halo 3 enorm veel gespeeld heb en dat ik het gewoon echt een vette game vond. Het verhaal vond ik – ookal vonden andere mensen dat niet – erg goed en de co-op multiplayer heb ik met open armen ontvangen en veel plezier uit gehaald.

7: Call of Duty 4: Modern Warfare (Xbox 360)
Ook Call of Duty 4: Modern Warfare was voor mij een waar genot. Ondanks de meest recente game Call of Duty: Ghosts was Modern Warfare voor mij toch wel de knaller van de afgelopen generatie consoles. Ook voor deze game geldt dat zowel de singleplayer als de multiplayer echt grijs gespeeld is en dat ik er erg van genoten heb. En dat is toch waar het om draait als je een game speelt ;).

8: Fifa ’12 (Xbox 360)
Lekker met vrienden op de bank een potje FIFA spelen; het is iets wat ik de afgelopen jaren veel gedaan heb. FIFA ’12 heb ik dan ook echt ontelbaar keer gespeeld en de game zorgde altijd voor de nodige gezelligheid – en frustratie.

9: Donkey Kong: Country Returns (Wii)

Ook zo’n heerlijke platformer waar ik veel van genoten heb is Donkey Kong: Country Returns. Ik hou echt van platformers en Donkey Kong: Country Returns is een goed voorbeeld van hoe een goede platformer in elkaar moet zitten. De levels zaten goed in elkaar, en dat je de game ook met zijn tweeën kunt spelen zorgde voor veel onvergetelijke momenten. Daarnaast mag ook best gezegd worden dat het een vrij moeilijke game was die je niet zomaar even uitspeelt.

10: LittleBigPlanet (PlayStation 3)

Een game waarvan de verwachtingen al enorm hoog waren nog maar voordat de game officieel was verschenen, is LittleBigPlanet. Toen Sony de game aankondigde was iedereen laaiend enthousiast over deze game en dat is natuurlijk niet gek ook. De gameplay was eigenlijk uniek te noemen en de graphics waren (voor die tijd) echt heel erg mooi. Ik kan dan ook niet anders zeggen dat ik veel heb gelachen met LittleBigPlanet en dat het voor mij een waardige afsluiter van deze lijst is.