De beste tien games van de afgelopen generatie selecteren is geen makkelijke opgave. Want wat maakt een game nou zo speciaal dat hij een plekje verdient binnen die ene procent toffe games? In het volgende lijstje zal ik per game proberen uit te leggen waarom het die plaats gekregen heeft. Ik heb ervoor gekozen om per serie maar één game in de top tien te zetten, om de diversiteit te vergroten. Laat in de reacties weten wat jouw favoriete games van de afgelopen generatie waren!

 

10. American McGee’s Alice: Madness Returns (Xbox 360, PS3, PC)

42924--klaar-american-mcgee-ea-heeft-gamers-misleid-bij-alice-madness-returnsMadness Returns is op veel vlakken geen hoogvlieger. De gameplay, die voornamelijk bestaat uit platformen en vechten, is vermakelijk maar doet niet meer dan wat het moet doen. Waar Alice echter mee scoort, is de krankzinnige art style. Dit is niet het Wonderland uit een sprookjesboek, maar uit je ergste nachtmerrie; psychopaten, moordenaars en vreemde monsters bewonen de gestoorde werelden waar je Alice doorheen leidt. Het design van de werelden is ontzettend creatief en doet je keer op keer verbazen.

 

9. Kingdoms of Amalur: Reckoning (Xbox 360, PS3, PC)

screen23_largeDit is wat je krijgt als je Skyrim, Fable en World of Warcraft in een blender gooit. Kingdoms of Amalur: Reckoning is een actie-RPG en heeft een grote fantasiewereld zoals Skyrim, een sfeer vergelijkbaar met Fable en het rijke kleurgebruik van World of Warcraft. Tel daar nog eens een indrukwekkend en intuïtief vechtsysteem, een betoverend design en een heel flexibel klassensysteem bij op en je hebt een topgame die je tientallen uren bezig kan houden.

 

8. Castle Crashers (Xbox 360, PS3, PC)

castle_crashers_smallCastle Crashers is een game die je met drie vrienden en een flinke voorraad drank en chips moet spelen. Enerzijds is het heel toegankelijk, anderzijds weet het genoeg te boeien om levels keer op keer opnieuw te spelen. Het spel is een beat-em-up met vleugje RPG, een fantastische tekenstijl, competitieve spelelementen en een flinke dosis humor. Eén van de beste gezelschapsspellen van de afgelopen generatie.

 

7. Ratchet & Clank: Tools of Destruction (PS3)

screen2_largeHet vrolijke duo dat de PlayStation 2 onveilig maakte, zette in 2007 de stap naar de PlayStation 3. Deze console was op technisch vlak een stuk sterker, waardoor Tools of Destruction af en toe aan een Pixarfilm doet denken. De actievolle gameplay uit de voorgaande spellen is grotendeels onveranderd gebleven en de maffe personages en grappige cutscenes zijn nog steeds hoogtepunten van het spel. Als je van cartoons en knalactie met bizarre wapens houdt, dan ben je bij Ratchet & Clank aan het juiste adres.

 

6. Dragon Quest IX: Sentinels of the Starry Skies (DS)

article-1279651908798-0a81c245000005dc-956120_636x300Het is lastig om een Japanse RPG aan het Westerse publiek te slijten tegenwoordig. Dragon Quest bewijst met het negende deel in de hoofdserie echter dat het met zijn tijd mee kan gaan. Het spel biedt een actievollere weergave van de turn-based gevechten, een groots verhaal met uitgebreide party customisation en verbazingwekkend mooie graphics voor de DS.

 

5. Sly Cooper: Thieves in Time (PS3)

42030-bezig-oogappels-2013-sly-cooper-thieves-in-timeDe ontwikkelaar van de eerste drie Sly-games, Sucker Punch, heeft het de afgelopen jaren veel te druk gehad met inFamous om nog aan Sly te werken. Sony besloot de jonge studio Sanzaru Games een nieuw deel te laten maken en het resultaat mag er wezen. De platformgameplay en open werelden van eerdere delen blijft behouden en het spel ziet er fantastisch uit door het scherpe cartoony uiterlijk. Verder is er een enorme hoeveelheid collectables te vinden en is de diversiteit in gameplay groot. Thieves in Time slaagt er niet in Sly 2 te overtreffen, maar is desondanks een fantastische game voor jong en oud.

 

4. Rayman Legends (Xbox 360, PS3, Wii U, PS Vita, PC)

Video Game_rayman legends_270015Rayman Legends is de perfecte sequel; het bouwt voort op de basis die is gelegd in Origins en gooit hier een enorme lading content bij. De levels zijn sterk ontworpen, vormen een gezonde uitdaging en zijn bovendien erg divers. De visuele stijl is prachtig schilderachtig en de opzwepende muziek draagt erg bij aan de sfeer. De minigame Kung Foot, waarbij je een soort combinatie van Pong en voetbal speelt, is extreem verslavend en komt net als de rest van het spel het beste tot zijn recht als je met een paar vrienden speelt.

 

3. Pokémon Black/White (DS)

P04-startersGameFreak ging bij de vijfde generatie Pokémon-spellen terug naar waar het ooit begonnen was. In de Unova-regio zijn, voordat je de Pokemon League verslagen hebt, enkel nieuwe Pokémon te vinden. Hierdoor wordt de speler weer in een compleet nieuwe wereld geworpen en dat werkt erg verfrissend. Naast wat kleine vernieuwingen in de gameplay en een grafische update is de weergave van gevechten actievoller gemaakt, is de game redelijk uitdagend en biedt het een enorme lading content nadat je het spel uitgespeeld hebt. Al met al een zeer geslaagd deel binnen de  geliefde serie.

 

2. The Last of Us (PS3)

The Last of UsNa drie delen in de Uncharted-serie te hebben gemaakt, vond Naughty Dog het tijd worden voor een serieuzere game. The Last of Us vertelt het verhaal van de man Joël en het veertienjarige meisje Ellie die proberen te overleven in een postapocalyptische wereld. Wapens en munitie zijn schaars en dus je moet goed nadenken voordat je handelt. Door de indrukwekkende voice-acting en ijzersterke personages laat het verhaal je niet meer los en voel je je echt verbonden met alles wat er gebeurt. The Last of Us is een emotionele achtbaanrit die niet snel vergeten zal worden en vormt de perfecte afsluiter voor de PlayStation 3. Voor een uitgebreidere blik op de game kan je hier Toms recensie van de game lezen.

 

1. Gears of War 3 (Xbox 360)

gears-of-war-3Gears of War is een van de meest invloedrijke games van de afgelopen generatie geweest. Het vloeiende coversysteem is de standaard voor third person shooters geworden en in het laatste deel van de trilogie is dit tot in het uiterste geperfectioneerd. Het schieten, rennen, zagen en koprollen is echt een genot om te spelen en het geeft veel voldoening. Gears of War 3 biedt een enorm totaalpakket waarmee je honderden uren zoet kan zijn. De verhalende campaign doorspelen, een potje knallen in de multiplayer, de Locust verslaan in de verbeterde Horde-mode; allemaal steekt het uitstekend in elkaar, zowel in je eentje als met vrienden. Dit is de perfecte afsluiter voor de Gears of War-trilogie, en één van de beste games die ik ooit gespeeld heb.