De immens populaire stream TwitchPlaysPokemon heeft Pokémon Red uitgespeeld, en het was een bijzondere gebeurtenis. Dit is het eerste deel van de terugblik op het gedenkwaardige avontuur, waarbij we alle belangrijke momenten en lore langslopen. Morgen komt deel 2 en hebben we een artikel met daarin de tofste fanmade content van de Twitch Plays Pokemon-stream voor je in petto, dus houd ons goed in de gaten!

In den beginne

De stream startte ruim 16 dagen geleden in Pallet Town. Kijkers controleren de game door in de comments knoppen te typen (typ “up” en de computer laat de speler een stap omhoog doen). De starter-Pokémon Charmander werd gekozen en het avontuur kon beginnen. Al snel kwamen er meer spelers bij en werd het spelen bemoeilijkt door de tegenstrijdige input en bijbehorende chaos.

Bird Jesus

bird jesus twitch plays pokemonHet was dan ook een wonder dat men op een zeker moment een Pidgey ving. Naarmate het spel vorderde, sneuvelden steeds meer Pokémon (hierover straks meer) maar het vogeltje was de rots in de branding en één van de waardevolste teamleden. Pidgey werd Pidgeotto en Pidgeotto werd Pidgeot, maar hij stond al snel bekend als Bird Jesus, de profeet die de speler succesvol tot het einde zou leiden.

Praise the Helix Fossil!

Bird Jesus was nog maar het begin van de religie die zou ontstaan uit Twitch Plays Pokemon. In Mount Moon vond men het Helix Fossil, een object dat al snel het belangrijkste van het hele spel zou worden. Chaos floreerde namelijk door de hoeveelheid spelers, input lag en trolls. Hierdoor werd heel vaak per ongeluk de inventory geopend en op het Helix Fossil geklikt, om vervolgens te horen te krijgen dat het “nu niet de tijd is om dat te gebruiken”.

Omdat het Helix Fossil vrijwel ieder gevecht geraadpleegd werd, trokken fans de vergelijking met de magische schelp uit Spongebob. “Consult the Helix Fossil!” werd een populaire uitspraak en er werd zelfs een site opgezet waar je het Helix Fossil vragen kunt stellen. Het fossiel kreeg vanwege zijn alwetendheid een heilige status en de community van Twitch Plays Pokemon zag het als haar grote taak om het Helix Fossil naar Cinnabar Island te brengen om daar hun god Omanyte tot leven te wekken.

helix fossil magische schelp twitch plays pokemon consult the helix fossil

Rock Tunnel-ramp

Tot zover ging het spelen nog best voorspoedig, relatief gezien dan. De derde Gym, waarin een puzzel zit die uiterste precisie en veel geluk vereist is om verder te komen, werd wonder boven wonder verslagen. Helaas heeft men urenlang geworsteld om verder te komen op de route die naar de Rock Tunnel leidt omdat de speler telkens van de richeltjes afviel, en ook de boompjes die met Cut verwijderd moesten worden, kostten heel veel tijd om weggeruimd te krijgen.

Eenmaal bij de Rock Tunnel aangekomen, barstte de hel pas echt los. Door de stikdonkere tunnel en de Rattata die telkens Dig gebruikte (waardoor de speler weer naar de ingang teleporteerde) was navigatie in de grot bijna onmogelijk. “DigRat” werd verbannen naar de PC voor zijn ernstige misdaden, toen men uren later eindelijk het einde van de tunnel bereikte.

Het leed dat Team Rocket Headquarters heet

digrat 2

Men dacht het zwaarste achter de rug te hebben, maar had het goed mis. Het verborgen hoofdkwartier van Team Rocket in de Game Corner staat vol met lastige puzzels waarbij één misstap kan betekenen dat je weer van voren af aan kan beginnen, en dat gebeurde dan ook. Digrat was weer terug in de party en verpestte het ook hier weer op cruciale momenten door zich een weg uit het gebouw te graven. Na 36 uur lang te hebben gedwaald in het gebouw, versloeg men eindelijk Giovanni en werd de Silph Scope bemachtigd.

Democratie vs. Anarchie

De chaos die voorheen had plaatsgevonden zou uiteindelijk de kans op succes ernstig bedreigen, zo bleek in de Rocket Headquarters. Daarom werd er een andere besturingsmethode bedacht: Democracy Mode liet een poll zien waar iedere 20 seconden over de volgende stap beslist werd. Dit was echter een stuk langzamer en minder verrassend dan de ongecontroleerde Anarchy Mode en veel spelers keerden zich tegen de democratie. Zij streden voor de anarchie, in de naam van het Helix Fossil en geleid door Bird Jesus.

anarchy democracy twitch plays pokemon
Duivels Dome Fossil en False Shepherd Flareon

Democracy Mode zou een kwaadaardig plan zijn van het Dome Fossil, de duivelse tegenhanger van het Helix Fossil. Flareon was zijn profeet, die werd afgeschilderd als de False Shepherd. In Celadon kreeg de speler een Eevee en die wilde men laten evolueren in Vaporeon, zodat deze de essentiële aanval Surf kon leren. Helaas ging er door het gebrek aan controle een hoop mis, waardoor Eevee in contact kwam met een Fire Stone en in Flareon evolueerde.

Flareon’s kwade intenties werden direct duidelijk, toen hij het plan in uitvoering bracht dat ervoor zorgde dat “Abby” (Charmeleon) en “Jay Leno” (Rattata) in het wild vrijgelaten werden. Gelukkig was daar Drowzee, ook wel “The Keeper” genoemd, die Flareon gevangen houdt om verder onrecht te voorkomen. Niet lang daarna werd Flareon in het wild vrijgelaten, maar dit zou lang niet de laatste streek van de duivelsaanbidder zijn…

De legende gaat morgen verder

Tot zover het eerste deel van de uitgebreide terugblik op Twitch Plays Pokemon. Morgen komt het tweede en tevens laatste deel online, dus mis dat niet! En kijk dan ook naar het artikel met daarin de tofste fanmade content gebaseerd op de stream, dat eveneens morgen zal verschijnen hier op NintendoBreak. Tot dan, en onthoud, praise the Helix!